7

Lektion : Konsumentkunskapsprov

Författare: Gunnel Strid
Datum: 8 februari 2011
Ämnen: SV/SO, Samhällskunskap, PRA/EST, HKK
År: Grundskola år 7–9
Lektionstyp: Kunskapstest

Beskrivning

Lektion 1: Andra hälften av ett lektionspass: Jag går snabbt igenom de olika innehållsdelarna i ett häfte med konsumentköplagar. Sedan får eleverna själva hitta på fall/cases/problem som kan uppstå vid köp av olika slag. Varje elev får ett område att skriva om och även skriva hur fallet kan lösas. Lektions 2: De här fallen sätter vi HK-lärare samman till ett konsumenkunskapsprov där eleverna får betygsnivåer samt låna häftet för att lösa fallen. Brukar ta upp till 120 min beroende på vilken nivå eleverna väljer.

Häftet med konsumentköplagarna bifogas.

Så här kan provet se ut:

Du behöver inte svara på alla frågor men var noga med att skriva vilket fall du skriver om. Här är betygsgränserna:

IG         0-3 rätt

G          4-8 rätt

VG        9-13 rätt

MVG     14-16 rätt                    Lycka till!

Auktion

Johan är på auktion och ropar in ett piano för 1.200:-. När han kommer hem och ska spela så märker han att det inte går och han öppnar locket. Då ser han att flera strängar är av. Han blir arg och vill  ha pengarna tillbaka. Hur gör han, har han rätt att klaga?

Begagnat, second hand

Jag har köpt byxor på second hand-affären Myrorna. När jag kommer hem upptäcker jag att der finns ett stort hål inuti byxorna som inte syntes på utsidan och det stod ingen lapp om det. Så jag åker tillbaka till Myrorna och kräver mina pengar tillbaka. Har jag rätt att få pengarna tillbaka? Motivera.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


    

Medlemmar kan ladda ner alla lektioner, rekommendera lektioner till andra medlemmar och diskutera dem på forumet.