505

Lektion : Att rita perspektiv

Författare: Hanna Järphagen Weström
Datum: 28 oktober 2010
Ämnen: PRA/EST, Bild
År: Grundskola år 5–9
Lektionstyp: Powerpoint

Beskrivning

Jag har lyckats få ner på en PowerPoint den lektion som jag har med eleverna när vi ska gå igenom hur man ska tänka när man ritar perspektiv i ett rum. Tidigare har jag stått och ritat för hand på whiteboarden... Tänk så mkt enklare allt blir nu :)

Det är kul att se elevernas 'aha' när de inser hur man ska tänka på längsgående linjers lutning, så att allt ser korrekt ut. Vill man hjälpa dem mer kan ju flera detaljer ritas dit gemensamt.

Den här lektionen brukar bli jättebra, resultaten blir väldigt fina när de sätter sin personliga prägel på bilderna. Jag har fått se allt från stall, garage, frisörsalonger till sjukhuskorridorer och sovrum.

Jag har försökt lägga 'klick' där det passar och att vissa saker följer automatiskt på föregående, utan klick. Ett tips är att du tittar igenom presentationen en gång innan för att komma ihåg när det är läge för nästa 'klick'.

Efter denna har jag gett dem i uppgift att rita sitt eget rum eller sitt hus för att de ska få prova att rita lite friare med perspektiv.    

Medlemmar kan ladda ner alla lektioner, rekommendera lektioner till andra medlemmar och diskutera dem på forumet.