Lektion : Instrument i sjön

9 omdömen
Sara Pettersson
15 augusti 2010
SVA, Musik
Grundskola år F-9
Spel

Beskrivning

Detta är en variant på det klassiska kortpelet "Finns i sjön". Jag har skrivit ut korten i en färgkopiator och sedan vänt på papperna och skrivit ut baksidorna. Därefter har jag plastat in korten. Jag har gjort flera olika färger på baksidorna så att man kan göra flera uppsättningar av kortlekar och lätt hålla reda på vilka kort som hör ihop. (Man får  välja en färg och sedan skriva ut 9 kopior av just den färgen till en kortlek.) Det är lite jobb med att klippa och laminera, men man har kortlekarna länge!

Innehåll: 52 spelkort med musikfrågor och bilder. Korten går att använda på fyra olika sätt.

Exempel på frågor: Hur många strängar har vanligtvis en bas? Är klarinetten ett träblåsinstrument? Vem brukar i musiksammanhang kallas för "The King of Pop? Vad betyder forte? Vad menas med att sjunga a capella?

De yngsta eleverna låter jag spela på samma sätt som "vanliga" finns i sjön. Istället för att exempelvis säga "Kan jag få alla dina åttor?" frågar eleven efter ett instrument. "Kan jag få alla dina saxofoner?" Eleverna lär sig på så sätt vad olika instrument heter.

De äldre eleverna måste kunna svara på en musikfråga för att få kortet. Svarar spelaren fel läses det rätta svaret upp så att alla hör det korrekta svaret. Meningen är att alla på så sätt ska lära sig svaren.

För de elever som har svenska som andraspråk finns ytterligare en spelvariant. På exempelvis tamburinkortet står det skrivet "en tamburin, flera tamburiner". När spelaren frågar efter kortet säger denne "Kan jag få alla dina tamburiner?" (Spelaren kan alltså på kortet se den korrekta benämningen på instrumentet i plural.) Spelaren måste sedan lägga ner sina kort (så att han/hon inte ser svaret) och motspelaren säger: "Ja, om du kan säga om det heter en eller ett tamburin".

När man spelat flera gånger kan man göra egna spelkort. Använd enbart baksidorna och låt eleverna rita instrument och skriva frågor så att de får alldeles egna och unika kortlekar.

lektion.se Instrument i sjön lektionsbild

Medlemmar kan ladda ner alla lektioner, rekommendera lektioner till andra medlemmar och diskutera dem på forumet.