Lektion : Läsläxa/skrivläxa

8 omdömen
Maria Gustavsson
26 maj 2010
Svenska, SVA, Svenska spec.
Grundskola år 1-3
Läs-och skrivläxa

Beskrivning

Jag har samlat en del av det material jag använt under skolår ett och två med mina elever. Vi har arbetat med läsläxor utan läsebok. Istället har barnen fått välja egna böcker till varje gång. När jag startade arbetet fanns en viss oro hos mig om hur det skulle gå. Nu ser jag att det fungerat över förväntan och vill inspirera andra att prova utan läsebok.  Barnen inspirerar hela tiden varandra till att läsa böcker med olika innehåll och texter av olika slag. Till läsläxorna har jag ofta skrivit ihop en egen skrivläxa som passar till det vi arbetar med i skolan. Jag skickar med två typer av lässchema som vi använt + det vi bytt till just nu. Det senare ligger sist i dokumentet. Jag skickar även med de hembrev med info som gått hem till föräldrarna, mest för att ni ska få förklarat hur jag tänkt kring läxorna.Så följer ett antal skrivläxor utan inbördes ordning.

Just nu står eleverna högtidligt på en pall varje gång det är läsläxa och de läser allt från egenskrivna dikter till faktatexter med tillhörande frågor, brev från någon i boken och visar upp vackert skrivna texter.

Hoppas att du kan ha nytta av något i dokumentet.

PS. Jag har skrivit namnen och sökordet på två andra kollegor på lektion.se som jag fått material och idéer av. Ta gärna en titt på deras material. Det är bra.

Medlemmar kan ladda ner alla lektioner, rekommendera lektioner till andra medlemmar och diskutera dem på forumet.