Lektion : Notbingo

10 omdömen
Sara Pettersson
22 januari 2010
Musik
Grundskola år 3-9
Spel

Beskrivning

Ett lustfyllt sätt att träna sig i notkunskap och rytmer.

Innehåll:

-29 spelbrickor (märkta a-ö så att man lätt kan byta ut brickor som blivit försörda/har försvunnit)

-"utropningsbrickor" med rytmer

Gör såhär:

Innan ni börjar krävs en grundlig genomgång av notävrden, puls, rytm o.s.v. Jag brukar därefter kopiera en spelbricka till OH och så spelar vi en omgång tillsammans, så att alla förstår hur det går till. Därefter spelar eleverna parvis, så att de kan stötta varandra.

Läraren drar ett "utropningskort" med en rytm på. Läraren spelar/klappar rytmen och om eleverna har rytmen på sin spelbricka markerar de just den rytmen. (Jag brukar använda mig av knappar för att markera rutorna.) När eleverna markerat en vågrät rad ropar de"bingo". De får därefter klappa rytmerna på bingoraden och läraren kontrollerar på sina utropningskort om raden är korrekt. (Då får dessutom de andra eleverna tillfälle att dubbbelkolla sina bingobrickor.) Om så är fallet går man vidare till två radet och full bricka.

OBS! Alla rytmer finns inte på alla brickor.

Tips: Jag har laminerat mina spelbrickor så att de håller många gånger. Eftersom de är märkta kan jag lätt komplettera om någon bricka försvinner.

Första gången man spelar behöver de flesta eleverna lite stöd. Man får gå runt och bekräfta om de markerat rätt ruta. De lär sig dock förvånansvärt snabbt!

lektion.se Notbingo lektionsbild

Medlemmar kan ladda ner alla lektioner, rekommendera lektioner till andra medlemmar och diskutera dem på forumet.