Lektion : Batterijakten 2018 – Miljöansvar och insamling

Sponsor: Batterijakten
Datum: 1 januari
Ämnen: Ma/No/Teknik, Matematik, NO, SV/SO, SO, Svenska
År: Grundskola år 4
Lektionstyp: Tävling

Beskrivning

lektion.se Batterijakten 2018 – Miljöansvar och insamling lektionsbild

Batterijakten är återvinningstävlingen för alla fjärdeklassare i Sverige.

Batterijakten 2018 är uppdelad i två deltävlingar: utbildning och insamling. Tanken är att alla elever ska ha möjligheten att hitta en del i tävlingen som de brinner lite extra för, samt att lärare ska kunna integrera Batterijakten i undervisningen på ett ännu lättare sätt än tidigare år.

Den vinnande klassen i Batterijakten 2018 vinner 50 000 kronor till klasskassan! Klassen som kommer på andra respektive tredje plats vinner 15 000 respektive 10 000 kr. I potten finns det priser för totalt nästan 100 000 kronor att tävla om!

I år har vi tagit utbildningssegmentet ett steg längre och kopplat det direkt till tävlingen. Delmomentet består av sex olika lektionsuppdrag inom varierande ämnen, alla med batteri- och miljökoppling. Samtliga uppdrag är direkt kopplade till läroplanen.

Varje klass har som uppgift att utföra minst fyra av dessa lektionsuppdrag, valfritt vilka, för att ha möjlighet att tävla om förstaplatsen i Batterijakten 2018. Lektionstiden uppskattas till 60 minuter per uppdrag. Ansvarig lärare intygar på batterijakten.se att klassen har genomfört sina valda lektioner.

Följande sex lektionsuppdrag kommer att gå att välja mellan:

  1. Historia (SO/NO)  Elektricitetens historia i korta nedslag. Från grekiskans ord för bärnsten (elektron), Galvanis hoppande grodlår, till Voltas första batteri. Slumpens betydelse för viktiga upptäckter. Skapa historia – laborera för att minnas.
  2. Experiment (NO)  Ett batteri är en behållare för elektricitet. Laborera och fundera kring hur det fungerar. Experimentera till exempel med hur ett citronbatteri fungerar.
  3. Återvinning/miljö/geografi (SO)  Vilka olika sorters batterier finns? Vilka råvaror och naturtillgångar finns nära oss. Kan råvarorna ta slut? När batteriets kraft är slut, vad gör vi då? Vad händer när vi återvinner? Sök information och redovisa.
  4. Hållbarhet/laboration (SO)  Resurstänkande och kretslopp. Laborera, skapa, experimentera, upplev och känn. Vad är ett hållbart material? Hållbarhet, material och energikällor. Hur laddas framtidens batteri?
  5. Undersök/datainsamling (MA/SV)  Batterispaning och batteriberäkningar. Övning i att samla information och redovisa i tex diagram, och även att samla på data som kan användas i argumentation för att påverka till återvinning av batterier. Var och hur använder vi energi?
  6. Retorik/presentation (SV)  Sök information på internet, hitta fakta om batterier, resurstänkande och kretslopp. Skriv ner argument för att få fler att tänka hållbart och miljövänligt. Samla information och redovisa.

 

lektion.se Batterijakten 2018 – Miljöansvar och insamling lektionsbild


    

Visa

Medlemmar kan ladda ner alla lektioner, rekommendera lektioner till andra medlemmar och diskutera dem på forumet.