Lektion : Bad-, Båt- och Isvett i skolan – LÄTTLÄST

Sponsor: Svenska Livräddningssällskapet
Datum: 11 april
Ämnen: SV/SO, Samhällskunskap, SO, PRA/EST, Idrott & Hälsa, Övrigt, Ämnesövergripande
År: Grundskola år 1–6
Lektionstyp: Kunskapstest, muntliga övningar, samtal/diskussioner, reflektion

Beskrivning

Att man lärt sig simma är ingen garanti för att man inte kan hamna i en drunkningssituation. Framförallt är det en kunskapsfråga. Många fler liv kunde räddas om det fanns fler människor som visste hur man agerar i en nödsituation. I vattnet, på isen eller i båten. Därför har Svenska Livräddningssällskapet skapat Barnens Livräddningsskola.

Barnens Livräddningsskola finns för att tidigt ge barn rätt attityd och grundläggande kunskaper i hur de tryggt kan uppträda vid vatten och isar. Dessutom vill vi att barnen ska få kunskap i att hjälpa en medmänniska i nöd - att rädda liv. Vi vill med Barnens Livräddningsskola ge er lärare ett pedagogiskt material som kan bidra till att aktivera eleverna.

Barnens Livräddningsskola följer målen i grundskolans läroplan som säger att:För att få godkänt betyg i slutet av årskurs 6 ska eleven kunna simma 200 meter varav 50 meter i ryggläge. Dessutom ska eleven kunna Badvett och säkerhet vid vatten vintertid samt kunna hantera nödsituationer vid vatten med hjälpredskap under olika årstider.

Arbetshäftet är framtaget för att passa eleverna i klass 1-3 men kan också användas i fritidsverksamheten eller förberedelseklasser. Efter det att klassen har gått igenom Barnens Livräddningsskola kan eleverna ta med sig materialet hem. Häftena är utformade för att kunna användas även i hemmet tillsammans med syskon och föräldrar.

Förberedelse

  1. Beställ via länken nedan. Kom ihåg att även skriva ut lärarhandledningen.
  2. I klassrummet, dela ut häftet till alla elever.
  3. Följ sedan lärarhandledningen.

Ni kan beställa häftet Barnens Livräddningsskola, kostnadsfritt samt fraktfritt för skolor, samt läsa mer om ni klickar här.


    

Ladda ner lektionsfil

Medlemmar kan ladda ner alla lektioner, rekommendera lektioner till andra medlemmar och diskutera dem på forumet.